BOVAG onderhoudsbeurt

Het BOVAG-Keurmerk staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit, garantie en uitstekende service

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw kampeermiddel en vergroot niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook uw eigen veiligheid. Een BOVAG onderhoudsbeurt is een combinatie van keuring en onderhoud van alle belangrijke delen van uw caravan.

Een erkend keurmeester controleert ruim 60 onderhoudspunten. Onder andere op wettelijke eisen en op veiligheid. Wanneer alles in orde is of, na overleg, de noodzakelijke reparaties zijn uitgevoerd, voorzien wij uw caravan  van een BOVAG keursticker. Hierop is de maand en het jaartal weergeven waarop de BOVAG onderhoudsbeurt is uitgevoerd.

De BOVAG adviseert u eens in de twee jaar deze BOVAG onderhoudsbeurt te laten uitvoeren en in de tussenliggende jaren een BOVAG onderstelbeurt te laten uitvoeren.

Controle van het onderstel

Hier wordt als eerste de controle op scheefstand uitgevoerd. Wanneer dit het geval is, is er meestal sprake van een slijtage van de asrubbers. De caravan wordt vervolgens op de brug gereden om de onderzijde te inspecteren. Hier wordt onder andere gekeken naar de toestand van de oplooprem, de remkabels, de bevestiging van verschillende leidingen en de reservewielhouder. Ook wordt gekeken naar eventuele schade aan de onderkant van de chassis en de dissel. Tot slot worden alle chassisbouten nagetrokken.

Dan is er nog de remvoering. Deze wordt gecontroleerd op dikte en beschadigingen. Wist u dat een jonge caravan ook een kapotte remvoering kan hebben? Dit zien we meestal bij caravans die een reis door de bergen hebben gemaakt. Wanneer dit allemaal in orde blijkt te zijn, worden de remmen en remtrommels gereinigd.

Natuurlijk worden ook de banden gecontroleerd. Deze worden gecontroleerd op slijtage. De ouderdom van de band speelt hier ook een belangrijke rol. Een te oude band is niet veilig. Na 6 jaar moet volgens de verzekeringseisen de band worden vervangen. Dit is ook het advies dat wij geven aan al onze klanten. Daarna wordt ook de complete ophanging gecontroleerd op speling.

De uitdraaisteunen worden voorzien van een nieuwe smering en de breekkabel wordt gecontroleerd op kwaliteit. Alle bewegende delen krijgen in dit proces een nieuwe smering en wij zorgen ervoor dat alles weer soepel draait zonder gekraak en gepiep. Tot slot plaatsen we de caravan weer op de grond en voeren we een remmentest uit. Gaat alles goed? Dan hebben we dit onderdeel van de BOVAG keuring afgecheckt.

 • Controle op scheefstand
 • Controle toestand oplooprem, kabels en leidingen
 • Controle van remvoering en wiellagers
 • Controle onderkant chassis & dissel
 • Controle van de koppeling
 • Controle banden en ophanging
 • Controle breekkabel
 • Controle alle bewegende delen
 • Remmentest (niet bij tandemasser)
 • Controle op wettelijk vereiste onderdelen
 • Kleine vochtmeting

Controle van de opbouw

Het volgende onderdeel is minstens zo belangrijk. Bij de controle van de opbouw wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de wettelijk vereiste onderdelen van de caravan aanwezig zijn zoals de zijreflectoren en lengtedriehoeken. De gehele carrosserieverlichting wordt gecontroleerd.

Tot slot wordt er een globale vochtmeting uitgevoerd. Wanneer vocht wordt gevonden, wordt u de mogelijkheid geboden om een uitgebreide vochtmeting te laten uitvoeren. Deze is nodig voor het behoud van de fabrieksgarantie.

Controle van eletra en gas

Het laatste onderdeel is het controleren van electra en gas. Eerst wordt de werking van alle verlichting getest via de verschillende schakelaars in de schakelkast. Tevens wordt caravanstekker gecontroleerd op schade en slechte bedrading. Ook het binnenwerk is onderhevig aan een grondige controle van de volledige 230V installatie. U kunt daarbij denken aan de binnenverlichting, stopcontacten, de aardlekschakelaar etc.

Naast electra wordt ook de water toe- en afvoer gecontroleerd.

En dan zijn we er natuurlijk nog niet want ook de gastoestellen en -installatie wordt grondig getest. Toestellen zoals de koelkast en de kachel maar ook de gasleidingen en de gasdrukregelaar worden niet vergeten. De gasleidingen worden afgeperst, de gasflessen worden gecontroleerd op hun keurdatum (niet ouder dan 10 jaar, daarna moeten de gasflessen opnieuw gekeurd worden) en de keurmeester bekijkt het ‘vlambeeld’.

Bekijk de tarieven of neem contact met ons op

Adres & contact

 • Noordweg 76
 • 4353 AZ Serooskerke (Walcheren)
 • Nederland
 • Plan route
Openingstijden